BASIN ÖRGÜTLERİ, GAZETECİ VE ULUSLARARASI KURUMLARA ÇAĞRI

BASIN ÖRGÜTLERİ, GAZETECİ VE ULUSLARARASI KURUMLARA ÇAĞRI

25 Nisan’da Diyarbakır merkezli 21 ilde yapılan operasyonlar kapsamında 100’ü aşkın kişi evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Gazetecilerden, siyasetçilere, avukatlardan sanatçılara kadar çok sayıda kişinin evleri basıldı. 14 Mayıs’ta gerçekleşecek milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala yapılan bu operasyon ile seçim güvenliğine de darbe vurulmuştur. Bu sürecin devam etmesi halinde anti demokratik bir ortamda seçime girileceği kesindir.  

Savunmaya, basına, siyasete ve toplumsal alana yönelik bu operasyonlara ve baskılara karşı, ulusal ve uluslararası alanda kurumsal dayanışmanın zamanıdır.  Toplumun savunma, haber alma ve fikir beyan etme hakkının yanında durmanın zamanıdır. Demokratik bir Türkiye ortamının basın ve ifade özgürlüğüyle sağlanacağını vurguluyoruz.  Bu anlamda ulusal ve uluslararası ilgili bütün meslek kuruluşlarını bir kez daha dayanışmaya çağırıyoruz.

Bu operasyonlarda gazetecilerin neler yaşadığının detaylarını sizlerle paylaşıyoruz.

10 GAZETECİ GÖZALTINDA

Soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Abdurrahman Gök, Mezopotamya Ajansı muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Akın, haftalık Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesinin İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, JINNEWS muhabiri Beritan Canözer, gazeteciler Mehmet Yalçın, Mıkail Barut, Salih Keleş ve Remzi Akkaya gözaltına alındı.

SAVCI KENDİ HAZIRLADIĞI İDDİANAMEYE DE EL KOYDU

Gazetecilerin dava dosyalarına bakan avukat Resul Temur da gözaltına alınanlar arasında. Temur’un bürosunda savcılık nezaretinde yapılan aramada polis bürodaki tüm dava dosyalarına, savunma notlarına ve dijital verilere el koydu. Temur’un müvekkillerinin bulundurmakla suçlandıkları gazete ve dergilere de el konuldu.

15’i tutuklu 18 gazetecinin soruşturmasını yürüterek haklarında 728 sayfa iddianame hazırlayan savcı, gazetecilerin avukatı Temur’un bürosunda kendi hazırladığı iddianameye bile el koydu.

ARAMA KARARI OLMAYAN KURUMA BASKIN

Yapılan baskınlarda arama kararı olmamasına rağmen Diyarbakır’daki Piya Prodüksiyon’dan da birçok dijital materyal alındı. Arama kararı bulunan Ari Prodüksiyon’un alt katında bulunan Piya Prodüksiyon’a da sabah saatlerinde baskın düzenlendi, yaklaşık 8 saat süren aramanın ardından kurumda bulunan tüm bilgisayar, monitörler, televizyon, CD ve reji malzemelerinin hepsine el konuldu. Avukatların “Arama kararı yok arayamazsınız, el koyamazsınız” şeklindeki itirazlarına, “Aynı bina olduğu için arıyoruz” yanıtı veren polis, çalışanların, “Monitörleri TV’leri neden alıyorsunuz” sorusuna ise “Bunları da kullanmayın diye alıyoruz” dedi. 

POLİS ARAMA TUTANAĞI YERİNE NOT BIRAKTI!

Hakkında gözaltı kararı bulunan Aram Yayınevi’nin sahibi ve gazeteci Hakkı Boltan’ın ev ve iş yerine sabah saatlerinde baskın yapıldı. Kapısı kırılarak içeri girilen Aram Yayınevi’nde yayımlanmış kitapların yanı sıra yayıma hazırlanan kitapların arşivi ile dijital arşivine el konuldu. Polis, arama bittikten sonra arama tutanağı yerine yayınevine not bıraktı. Polis, not kâğıdına şunu yazdı: “Her odadaki Flaş Bellekler Bilgisayar Kasaları, Laptopu ve masa üstünde bulunan cep telefonuna El konuldu. Tem Şube operasyonu.”