Gazeteci Süleyman Ahmed 100 gündür zulüm altında

Gazeteci Süleyman Ahmed 100 gündür zulüm altında

01/02/2024

 

BASINA VE KAMUOYUNA

(Gazeteci Süleyman Ahmed 100 Gündür Zulüm Altında)

 

Tam 100 gün oldu… Gazeteci Süleyman Ahmed’ten yüz gündür haber alınamıyor. Tam yüz gündür Süleyman Ahmed büyük bir zulüm altında. Aradan geçen bu süreye rağmen, KDP ve Federal Kürdistan Bölgesi yönetimi sessizliğini sürdürüyor. Süleyman Ahmed nerede, durumu nasıl, hayatı tehlike altında mı soruları da yanıtsız bırakılıyor. Yaşanan belirsizlik karşısında ailesi ve yoldaşlarının kaygıları da giderek artıyor.

5 yıldır Federe Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Süleyman Ahmed Rojnews haber ajansında editörlük yapıyordu. 1 Ekim 2023 tarihinde babasının taziyesine katılmak üzere Rojava’ya gitti. 25 Ekim tarihinde de Halep’ten Federe Kürdistan Bölgesi’ne geri döndü. Dönüş sırasında Pêşxabur sınır kapısında KDP’ye bağlı asayiş güçleri tarafından gözaltına alındı. Ahmed’in Güney Kürdistan’a geçişine engel hiçbir yasala sorun olmamasına rağmen, KDP güçleri kendisini gözaltına alarak istihbarat teşkilatı olan Parastin’a teslim etti.

Süleyman Ahmed hukuksuz bir şekilde alıkonulmuş ve gözaltında olduğu kabul edilmiyordu. Ancak, avukatlarının girişimleri sonucu mahkemenin verdiği kararla gözaltında olduğu kabul edilmek zorunda kaldılar. Tüm bunlara rağmen aile, avukat ve basın kurumlarının tüm çağrı ve girişimlerine rağmen, KDP Ahmed hakkında kamuoyuna sağlıklı bir bilgi vermemektedir.

Çok açık bir şekilde ifade etmek istiyoruz ki, KDP ve Federal Kürdistan Bölge yönetimi bu tutumu ile suç işlemektedir. Suçlu olduğu için de yaşananları görmezlikten, duymazlıktan geliyor. Oysaki tüm kamuoyu Süleyman Ahmed’in akıbeti hakkında bir an önce bir açıklama yapılmasını bekliyor.

Bilinmeli ki gazetecilik dünyanın en saygın mesleklerinden biridir. Dünya genelinde özellikle de demokratik ülkelerde gazetecilerin koruma altına alınması için önemli girişimler gerçekleşmektedir. Sadece otoriter ve üçüncü dünya ülkelerinde bu ve benzeri durumlar yaşanır. KDP ve Federal Kürdistan Bölge yönetimi bu tutumuyla üçüncü dünya ülkelerini de geride bırakarak, insani değerleri ayaklar altına almaktadır.

Bu yaklaşım kirli ve tehlikeli bir politikanın ürünüdür. Bu yöntemle basın özgülüğü ortadan kaldırılmaktadır. Bizler bu coğrafyanın gazetecileri olarak böylesi hukuksuz ve faşist yöntemleri asla kabul etmediğimizi belirtmek isteriz. Süleyman Ahmed’in yaşamına ilişkin kaygılarımız artmaktadır ve biran önce kendisinden haber almak istiyoruz. KDP’yi bu uygulamalarından vazgeçemeye, Süleyman Ahmed’i serbest bırakmaya çağırıyoruz. Ayrıca, başta uluslararası basın meslek örgütleri olmak üzere tüm kamuoyuna Süleyman Ahmed’e yaşatılanlar karşısında sessiz kalmamaları ve özgürlüğünü talep etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Şunun da altını çizmek istiyoruz; hiçbir güç gazetecileri susturamayacaktır!

DİCLE FIRAT GAZETECİLER DERNEĞİ (DFG)