Kaçırılan Gazeteci Süleyman Ahmed’in Akıbeti Derhal Açıklansın

Kaçırılan Gazeteci Süleyman Ahmed’in Akıbeti Derhal Açıklansın

07/11/2023

 

BASINA VE KAMUOYUNA
(Kaçırılan Gazeteci Süleyman Ahmed’in Akıbeti Derhal Açıklansın)

Dünyada çapında gazetecilere çalışacakları güvenli bir ortam sağlanmadıkça özgür bir basından, düşünce ve ifade özgürlüğünden söz edemeyiz. Özellikle Ortadoğu’da gazetecilerin yaşam şansı, sağlıklı bir şekilde görevini yapabilmesi çok daha zorlaşmaktayken, Kürdistan coğrafyasında bu durum daha da çekilmez bir hal almaktadır. Türkiye’deki faşizan yönetim biçiminin bir taklitçisi konumuna gelen KDP, Federal Kürdistan Bölgesi’nde basın özgürlüğü namına hiçbir değerin yaşamasına müsaade etmemektedir.

Son olarak Rojnews editörü Süleyman Ahmed, ailesini ziyaret etmek amacıyla gittiği Kuzey ve Doğu Suriye’nin Halep kentinden, 25 Ekim günü Kurdistan Bölgesi’ne dönerken Pêşxabûr (Sêmalka) Sınır Kapısı’nda KDP güçleri tarafından kaçırıldı ve o günden itibaren kendisinden haber alınamıyor.

Rojavalı olan ve 5 yıldır Federal Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Süleyman Ahmed, Rojnews Haber Ajansı’nın Arapça servisinde editör olarak çalışmaktaydı. Ahmed, 1 Ekim tarihinde babasının taziyesine katılmak ve ailesini ziyaret etmek amacıyla Rojava’ya gidiyor ve 25 Ekim günü dönmek istiyor. Federal Kürdistan Bölgesi’ne gazeteci kimliği çerçevesinde aldığı izinle geçmek isterken, KDP kontrolü altındaki Pêşxabûr (Sêmalka) sınır kapısında KDP güçleri tarafından alıkonuyor. Aldığımız bilgilere göre, Süleyman Ahmed’in Güney Kürdistan’a geçme konusunda hiçbir yasal sorunu olmamasına rağmen alıkonuyor ve daha sonra oradan kaçırılıyor. O tarihten bu yana hem çalıştığı ajans, hem de ailesi kendisinden bir haber alamıyor.

Anlaşıldığı üzere yine KDP’nin kötü bir oyunu ile karşı karşıyayız. Bu yöntem kendisine Kürdüm diyen bir yönetimin uygulamaları olamaz. Olsa olsa JİTEM gibi karanlık yapıların tarzı ve yöntemidir. Bu da kabul edilebilir bir durum değildir. Federal Kürdistan Bölgesi’nde daha önce de defalarca buna benzer uygulamalar gördük. Özellikle gazetecilere dönük acımasız bir politika yürütülmekte ve basın özgürlüğü ayaklar altına alınmaktadır. Katledilen gazetecilerden tutalım, zindana atılarak yıllarca orada tutulan basın mensuplarına kadar KDP’nin ve Federal Kürdistan Bölgesi yönetimi kirli bir geçmişe sahip. Bu nedenle Süleyman Ahmed’in yaşamından endişe duyuyoruz.

Her seferinde tekrarladığımız üzere; gazeteciler her alanda güvenli bir şekilde çalışabilmeli, özellikle yaşam hakları güvence altına alınmalıdır. Türkiye’de basın özgürlüğü ve gazetecinin yaşam güvenliği konusunda çokça sıkıntı yaşamış gazeteciler olarak, KDP’nin ittifak yaptığı Türk yönetiminin zorbalıklarını aratmayan yaklaşımı kabul edilebilir değildir. Bu nedenle Federal Kürdistan Bölgesi yönetimine çağrıda bulunuyoruz; Süleyman Ahmed’in akıbeti hakkında bir an önce kamuoyu bilgilendirilmelidir. Ayrıca nereye götürülmüş ise derhal serbest bırakılmalıdır. Aksi takdirde yaşanacak herhangi bir olumsuz durumdan kendileri sorumlu olacaktır. Bu vesileyle tüm dünya kamuoyunun da başta Süleyman Ahmed olayı olmak üzere KDP’nin gazetecilere dönük uygulamalarına sessiz kalmamaları çağrısında bulunuyoruz.

DİCLE FIRAT GAZETECİLER DERNEĞİ (DFG)