Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti

03 Mayıs 2024
Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti

Artı TV ve Artı Gerçek’in kurucu yayın yönetmeni Celal Başlangıç hayatını kaybetti. Gazeteci Başlangıç bir süredir üniversite hastanesinde tedavi görüyordu. 1990’larda Kürtlere yönelik hak ihlallerini ortaya çıkardığı haberleriyle tanınan Başlangıç, 68 yaşındaydı.

Celal Başlangıç, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Gazeteciliğe 1975’te Ege Ekspres gazetesinde başladı.

1981-1984 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde Adana Bölge Temsilciliği, İç Politika Servis Şefliği, Yazıişleri Müdürlüğü görevlerini üstlendi. Evrensel gazetesinin kurucu genel yayın müdürü oldu. Radikal’in kurucuları arasında yer aldı.

Başlangıç, Şırnak’ın Cizre ilçesinin Yeşilyurt Köyü’nde, askerlerin 1989 yılında köylülere dışkı yedirdiğini ortaya çıkardı. Haberin Cumhuriyet gazetesinde haberinin yayınlanmaması üzerine istifa resti çekerek manşetten girmesini sağladı. Böylece sorumluların ceza almasının önü açılırken, bu habere ilişkin bianet’te şu ifadeleri kullandı:

“Aslında güvenlik güçlerinin, Kürt köylülerine ilk dışkı yedirme olayı değildi bu, ama olay gerçekleştikten hemen sonra, sıcağı sıcağın yazılan, uzun bir mücadele süreci sonucunda sorumlusunun mahkum edildiği ilk olaydı bu. Her ne kadar gerek ulusal, gerekse de uluslararası hukukta haberimizin doğruluğu tescil edilse de bugüne kadar verilen her brifingde hem Genelkurmay’ın koridorları, hem de kulaklarım çınladı hep ‘vatan haini’ diye.”

Başlangıç, T24, Gazete Duvar, bianet, Haberdar gibi sitelerde yazdı.

Celal Başlangıç son olarak, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan bir günlük “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldığı gerekçesiyle 13 gazeteci ve yazar hakkında açılan davada yargılandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 2019 yılında Başlangıç’a “propaganda” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Yargıtay Başsavcılığı, davanın temyiz aşamasında olduğu 2022’deki tebliğname ile cezanın bozulmasını istedi.

Başlangıç, 2017 başında Almanya’ya gitti, temelleri Türkiye’de atılan Artı TV ve Artı Gerçek’i burada kurdu.

Kaynak:https://medyascope.tv/2024/05/03/gazeteci-celal-baslangic-hayatini-kaybetti/