Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması

24 Nisan 2024
Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması

Gözaltındaki 9 gazetecinin gözaltı süresi 24 saat uzatıldı. Gazetecilere dönük suçlamalar arasında, 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü'ne dair bir açıklamanın yer alması dikkat çekti.

İstanbul'da dün yapılan ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Esra Solin Dal, Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Enes Sezgin ile Özgür Basın emekçileri Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve gazeteci Erdoğan Alayumat, Ankara'da yapılan ev baskınında MA muhabiri Mehmet Aslan, Riha’da yapılan ev baskınında ise MA eski muhabiri Doğan Kaynak gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 9 gazetecinin gözaltı süresi uzatıldı. Gözaltına alınan gazetecilerin ailelerini arayan emniyet, gözaltı sürelerinin 24 saat daha uzatıldığı bilgisini verdi.

'KÜRT GAZETECİLER GÜNÜ' SUÇLAMASI

Öte yandan gazetecilerin gözaltı tutanağında, gazetecilerin mesleki faaliyetlerinden kaynaklı gözaltına alındığı anlaşılıyor. Tutanakta gazetecilerin basın açıklamaları, yürüyüş ve eylemleri takip ettiğine yer verilerek “örgüt ile bağlantılarının" olduğu ileri sürüldü.

Demokratik Basın Birliği'nin (YRD) 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü'ne dair yaptığı açıklamaya yer verilerek, açıklamanın gazetecilere "yol gösterdiği" iddia edildi.

22 Nisan, Kürdistan Gazetesi'nin ilk sayısının çıkarılmasının yıl dönümü. Mısır’ın başkenti Kahire’ye sürgün edilen Mîqdat Mîdhat Bedîrxan ve arkadaşları, 22 Nisan 1898 tarihinde gazetenin ilk sayısını çıkardı. Bu nedenle her yıl 22 Nisan'da Kürt gazeteciler tarafından çeşitli kutlamalar yapılıyor. 

Kaynak:https://mezopotamyaajansi.net/search/content/view/240037?page=1?page=1&key=a6f0561451b9d2072f9dca7f3259741b