
MLSA Hukuk Birimi, Kasım ayında Eskişehir merkezli soruşturma kapsamında dört gün gözaltında kaldıktan sonra adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılan gazeteci Erdoğan Alayumat’a getirilen ‘imza verme’ ve ‘yurtdışına çıkış yasağı’ ve gazeteci Zeynep Kuray hakkında uygulanan yurtdışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirini Anayasa Mahkemesine taşıdı.
MLSA, başvurudaki gizlilik kararı nedeniyle savunma hakkının ihlal edildiğini, başvurucunun gazetecilik faaliyetlerinin ve bu faaliyetleri karşılığında aldığı telif ücretlerinin gerekçe gösterilerek adli kontrol tedbirlerine maruz kaldığını iddia etti. Başvuruda, Erdoğan Alayumat’ın adli kontrol tedbirlerine yapılan itirazın üç ay boyunca sürüncemede bırakıldığı, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkının ihlal edildiği vurgulandı. Yapılan değerlendirmede, Alayumat’ın kişi özgürlüğü ve güvenliği, özel hayatın gizliliği, ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edilidği iddia edildi.
Erdoğan Alayumat, 26 Kasım 2024 günü Eskişehir merkezli bir operasyon kapsamında İstanbul’da sabah saatlerinde evinden gözaltına alındı. Aynı gün Eskişehir’e götürülen gazeteciye sorgusu sırasında çeşitli haber sitelerine yaptığı haberler karşılığında aldığı telif ücretleri soruldu.
MLSA Hukuk Biriminin savunmanlığını üstlendiği Alayumat, gözaltındaki dördüncü gününde tutuklama talebiyle çıkartıldığı Sulh Ceza Hakimliği tarafından ‘imza şartı’ ve ‘yurtdışına çıkış yasağı’ ile serbest bırakıldı.
MLSA Hukuk Birimi’nin Alayumat hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerine itiraz etti. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığının yetkisizlik kararı vererek dosyayı İstanbul’a göndermesi üzerine MLSA’nın itirazı ancak Şubat ayında işleme alındı ve Alayumat’ın adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verildi. Bunun üzerine MLSA Hukuk Birimi, Alayumat hakkındaki adli kontrol tedbirlerini Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru ile taşıdı.
MLSA Hukuk Birimi, gazeteci Zeynep Kuray hakkında uygulanan yurtdışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirini Anayasa Mahkemesine taşıdı.
21 Aralık 2024’te Şişhane’de basın meslek örgütlerinin çağrısı üzerine, Suriye’de öldürülen gazeteciler için yapılacak basın açıklamasında gözaltına alınan Kuray, iki gün gözaltında kaldıktan sonra haftada bir kere imza şartı ve yurtdışına çıkış yasağı ile serbest bırakılmıştı.
Kuray ile birlikte 13 gazeteci hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘terör propagandası’ ve ‘2911 sayılı kanuna muhalefet’ iddialarıyla iddianame düzenlendi. Düzenlenen iddianame, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, MLSA’nın itirazı üzerine Kuray hakkındaki imza şartını kaldırırken, yurtdışına çıkış yasağının devamına karar vererek MLSA’nın itirazını reddetti.
Mahkemenin red kararı üzerine MLSA Hukuk Birimi, Zeyneb Kuray hakkında uygulanan yurtdışına çıkış yasağını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Başvuruda, Kuray’ın ifade özgürlüğünün, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ve özel hayatın gizliliği haklarının ihlal edildiği ileri sürüldü. Kuray hakkında uygulanan yurtdışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin yalnızca kendisi üzerinde değil diğer gazeteciler üzerinde de caydırıcı etki yaratabileceği vurgulandı.
Zeynep Kuray ve 13 gazeteci hakkında İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 11 Nisan 2025’te görülecek.
Kaynak:https://www.mlsaturkey.com/tr/mlsa-gazeteci-alayumat-hakkindaki-adli-kontrol-tedbirlerini-anayasa-mahkemesine-tasidi
https://www.mlsaturkey.com/tr/mlsa-gazeteci-kuray-hakkindaki-yurtdisina-cikis-yasagini-anayasa-mahkemesine-tasidi