Tutuklanan gazetecilere destek: Özgür Basın geleneğinde ısrar sürecek

28 Nisan 2024
Tutuklanan gazetecilere destek: Özgür Basın geleneğinde ısrar sürecek

Meslektaşlarının tutuklanmasına tepki gösteren gazeteciler, "Arkadaşlarımızın Özgür Basın geleneğindeki ısrarını bizler devam ettireceğiz” dedi. 

İstanbul merkezli soruşturma kapsamında 23 Nisan’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 9 gazeteciden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal, Mehmet Aslan ile Özgür Basın çalışanı Erdoğan Alayumat, 26 Nisan’da sevk edildikleri mahkemece “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. Gözaltı ve mahkeme sürecini yakından takip eden meslektaşları, gazeteciliğin suç olmadığını vurgulayarak, gazetecilere yönelik politikaya tepki gösterdi.  

'HER DÖNEM GAZETECİLER HEDEFTE'

Gazeteci Hayri Tunç, gözaltı ve tutuklama politikasının nedeninin gazetecileri susturmak olduğunu belirterek, “Aynı haberler yapılmaya devam edilecek. Faşizmin sertleştiği yerlerde ilk olarak Özgür Basın çalışanları hedef gösterilir. Bu arkadaşlarımız sahada birebir çalıştığımız, kendilerine yönelik baskılara rağmen gerçeğin peşinde koşan arkadaşlarımız. Bugün Özgür Basın çalışanlarına yapılan baskı onlarla sınırlı kalmaz. Yalnız bırakılmamaları lazım. Arkadaşlarımızın yaptığı haberler Türkiye tarihinin en önemli haberleriydi. Türkiye’de yaşanan ve kimsenin görmediği hak ihlallerini bu arkadaşlar ortaya çıkardı. Basın kurumlarının, sendikaların, sivil toplum örgütlerinin susması demek yarın onların uğrayacakları ihlallerin hiçbir şekilde duyulmaması demek olacaktır” diye belirtti.

'ÖZGÜR BASIN GELENECEĞİ SÜRECEK'

Gazeteci Elif Bayburt, tutuklanan gazetecilerle omuz omuza çalıştıklarını, tutuklamanın asıl nedeninin gerçeklerin halka ulaştırılması olduğunu dile getirdi. Bayburt, “Kürt halkından, ezilenlerden, işçilerden, kadınlardan, gençlerden yana bir gazetecilik tercih ettikleri, bu kesimin sesini duyurdukları için arkadaşlarımız bir kez daha tutuklandı. Yıllardır bu operasyonlara tanıklık ediyoruz. Bir kez daha arkadaşlarımız tutuklandılar. İktidar, içinde bulunduğu meşruiyet krizini aşmak ve bunu görünmez kılmak için yeni savaş politikalarını hızlandırırken ilk yaptığı şey elbette bu savaş politikalarını teşhir eden gazetecileri hedef almak ve tutuklamak oluyor. Bu saldırılara alıştık ama uzlaşmadık, uzlaşmayacağız da. Arkadaşlarımızın Özgür Basın geleneğindeki ısrarını bizler devam ettireceğiz. O sebeple arkadaşlarımızın kalemini, kamerasını biz devralacağız ve onların bıraktığı yerden devam edeceğiz” diyerek, tepki gösterdi. 

'ASIL SUÇLULAR ORTADA'

Gazeteci Emre Orman ise, şu sözlerle tepkisini dile getirdi: “Bu arkadaşlarımız tecrit, Kürt sorunu gibi bu ülkenin en büyük meselelerini haberleştirdikleri için hedef alındılar ve bu ilk değildi. Bu işe girerken bunu yaşayacaklarını zaten biliyorlardı. Bu ülkedeki gerçek sorunlarla ilgilenmenin bedeli ‘terör’ yaftasıdır. Biz aslında neyin ne olduğunu söylüyoruz. Terör suçlamasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Biz terörist, suçlu değiliz. Asıl terörist yaptığımız haberlerle ortadadır. Kimlerin terör yarattığı, suç işlediği ortadadır.”

Kaynak:https://www.diclefiratgazeteciler.org/admin/module/news/update?id=4637