
2025 YILI MAYIS AYI GAZETECİLERE YÖNELİK HAK İHLALLERİ RAPORU
Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü karşıladığımız Mayıs ayında gazeteciler, çok sayıda hak ihlalleri ile karşı karşıya kaldı. Türkiye’de basın özgürlüğü karanlık bir tablo haline gelmeye devam ediyor. Türkiye’de son dönemde artan toplumsal olaylarla birlikte gazetecilere dönük saldırılarda da ciddi artış yaşanmaktadır. Mayıs içerisinde başta toplumsal olaylar ve önemli davaları takip eden gazetecilerin haber takibi keyfi bir şekilde engellenmiştir. Gerçeği halka ulaştırma çabası içerisinde olan gazetecilerin, 1 Mayıs’ta Taksim’deki gelişmeleri, Saraçhane eylemlerinde tutuklu öğrencilerin ve Narin Güran duruşmasını takip etmesi engellenmiştir. Bu engellemelerde 6 gazeteci kötü muameleye maruz kalmıştır.
Gazetecilere dönük gözaltı furyası Mayıs ayında da devam etmiştir. İktidar tarafından hedef gösterilen Furkan Karabey, yaptığı haberler gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış, akabinde tutuklanmıştır. Tutukluğuna yapılan itirazın aynı gün içerisinde iptal edilen Karabey’in X hesabı ise hukuksuz bir şekilde kapanmıştır. Yine T24 muhabiri Can Öztürk, Boğaziçi Üniversitesinde öğrencilerin eylemini takip ettiği esnada gözaltına alınmış, basın kartı parçalanmıştır. Mayıs ayında gözaltına alınan 6 gazeteciden 3’ü tutuklanmıştır.
Mayıs ayında da gazeteciler, adliye koridorlarında yoğun mesai harcayarak gazeteciliği savunmuştur. Bu ay içerisinde 43 dosyada 78 gazeteci yargılanmış, 3 gazeteci ceza almıştır. Yine 10 gazeteciye soruşturma açılırken 3 gazetecinin soruşturması davaya dönüştü. Yargı, gazetecilerin katledilmesini araştırması gerekirken katledilen gazetecileri anan gazetecilere soruşturma açtı. Katledilen gazeteciler Nazım Daştan, Cihan Bilgin, Gülistan Tara ve Hêro Bahaddin’i anan beş gazeteciye soruşturma açıldı. Yine katledilen gazetecilerin yaşam haklarını sordukları için haklarında dava açılan İstanbul Barosu’nun duruşması görüldü. Bu duruşma da başta İstanbul Baro Başkanı İbrahim Kaboğlu başta olmak üzere baro üyeleri katledilen gazetecilerin yaşam haklarını duruşma salonunda savunmuştur.
Meslektaşlarımıza açılan soruşturmalara rağmen katledilen gazetecilerin hesabını sormaya devam edeceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz.
Mayıs ayının öne çıkan başlıklardan biri de Kıbrıs’ta tehdit edilen meslektaşımız Ayşemden Akın’ın durumudur. Kıbrıslı gazeteci Akın, 30 Nisan’da tehdit edildi, tehdide konu röportaj yaptığı Cemil Önal Hollanda’da öldürüldü. Akın’a dönük tehditler devam ederken bir aydır bütün çağrılara rağmen koruma verilmedi. Bir an önce Akın’ı tehdit edenler açığa çıkarılmalı ve can güvenliği sağlanmalıdır.
Gözaltı, tutuklama ve soruşturmaların yanı sıra gazetecilere dönük sansür ise devam etmiştir. X’in Türkiye’nin sansür politikasını destekleyen pozisyonuna Mayıs ayında YouTube’de düşmüştür. Gazeteciler Günay Aslan, Amed Dicle, Erdal Er, Fehim Işık ve Cahit Mervan’ın YouTube kanalları, Türkiye'nin talebi üzerine platform tarafından Türkiye'de erişime kapatıldı. Grup Yorum’un, 2006-2024 yılları arasında YouTube’da 56 farklı kanalda yayınlanan ve toplamda 205 milyon kez izlenen en az 454 videosu, 5651 sayılı Kanunun 8/A maddesi kapsamında, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle erişime engellendi ve YouTube tarafından Türkiye’den görünmez kılındı. Mayıs ayında 3 internet sitesi kapatılırken 5 habere erişim engeli getirilirken 465 sanal medya içeriğine de erişim engeli getirildi.
Mayıs ayında adliye koridorlarında basın örgütlerinin dayanışması ile önemli bir mücadele yürütülmüş, bu ortak mücadele kapsamında çok sayıda tutuklu gazeteci meslektaşımızın tahliyesini sağladık. Halen cezaevlerinde 32 gazeteci tutuklu bulunurken Haziran ayında da tutuklu gazeteciler için ortak mücadeleyi vermeye devam edeceğiz. Bütün tutuklu gazeteciler serbest bırakılana kadar gazeteciliği savunacağız, hakikatleri yazmaya devam edeceğiz.