DFG 2023 YILI EYLÜL AYI GAZETECİLERE YÖNELİK HAK İHLALLERİ RAPORU

DFG 2023 YILI EYLÜL AYI GAZETECİLERE YÖNELİK HAK İHLALLERİ RAPORU

DEĞERLENDİRME

 

Ülkede gazetecilere dönük hak ihlalleri bitmek bilmiyor. Her geçen yeni ay yeni ihlallerle karşılaşmaktayız. Ancak tüm bunlara karşın doğruların peşinde koşmakta ısrar eden gazeteciler de mesleklerinin onurunu korumak ve halkın haber alma hakkını savunmak için direnmeye devam ediyor.

Eylül ayı içerisinde gazetecilerin yaşam ve güvenliğine dönük ihlaller yoğun bir şekilde devam etti. Gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilerin yanında gazeteciler tehdit edildi, kötü muameleye maruz kaldı. Birçok kez haber takip etmeleri engellendi. Düşünce ve ifade özgürlüğü alanında yine ihlale maruz kalanların başını gazeteciler çekti. Haklarında soruşturmalar başlatıldı, davalar açıldı, cezalar verildi. Bu ay içerisinde çok sayıda gazeteci yine mahkeme kapılarındaydı. Süren yargılamalarla gazeteciler yaptıkları iş, gösterdikleri çaba nedeniyle mahkeme kapılarında süründürüldü.

Hapishanelerde bulunan gazetecilerin yargılandığı Eylül ayı içerisinde bizler tahliyelerle bu sayının azalmasını beklerken, bırakalım tahliye edilmelerini, maalesef tutuklu gazetcilere yenileri eklendi. 4 basın çalışanı tutuklanarak cezaevine konuldu. Böylece hapishanelerdeki gazeteci sayısı 63’e yükseldi. Bildiğiniz üzere derneğimizin Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu halen tutuklu bulunmakta. Eylül ayının sonlarına doğru hakkındaki iddianame hazırlandı ancak henüz yargılanacağı mahkeme ve duruşma tarihi netleşmedi. Benzer bir durum birlikte tutuklanan Mezopotamya Ajansı Editörü Sedat Yılmaz için de geçerli. Eylül ayı içerisinde önemle üzerinde durduğumuz tutuklu gazetecilerden Abdurrahman Gök, M. Şah Oruç, Remzi Akkaya ve Hamdullah Bayram’ın duruşmaları vardı ve maalesef hiçbiri tahliye edilmedi. Ekim ayının ilk günlerinde tutuklu Tele1 televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında açılan davanın ilk duruşması görülecek. Bu vesileyle Yanardağ’ın derhal tahliye edilmesine yönelik talebimizi yineliyoruz.

Öte yandan hapishanelerde gazetecilere yönelik ihlaller de son bulmuyor. Aralarında eşbaşkanımız Dicle Müftüoğlu’nun da bulunduğu gazetecilerin dörtduvar arasında dahi birçok ihlale maruz bırakılmaları AKP iktidarının gazetecilerden ne kadar korktuğunun göstergesidir. Hasta olmasına rağmen hapishanede tutulmaya devam edilen Yazar Celalettin Can, fenalaşarak hastaneye kaldırılmış, daha sonra cezaevine geri gönderilmiştir. Onurlu bir duruşun sahibi olan ve bir hukuksuzluğa başkaldırarak Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma gösteren Can’a reva görülen muamele kabul edilemezdir ve Can’ın bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz.

Eylül ayı raporumuzun verilerinde dikkat çeken ihlaller arasında yine dijital medya alanında uygulanan sansür ve yasaklar geliyor. Çok sayıda haber içeriğine erişim engeli getirilirken, sosyal medya araçları da denetim altına alınmak istenmektedir. Bu şekilde hem basın ve medya organları, hem de dijital alanı etkin kullanan yurttaşlar zapt-u rapt altına alınmak isteniyor.

Tüm bu veriler ve yaşanan ihlaller, aslında ülkenin genel anlamda içinde bulunduğu durumu özetler niteliktedir. Toplumu dizayn etmek için, yaşanan olumsuzlukların görünmesini engellemek için, gerçekleri karanlıkta bırakmak için gazetecilere yöneliyorlar ve bu konuda maalesef yeterli bir direnç ortaya çıkmıyor. Bu nedenle her ay olduğu gibi yeniden çağrıda bulunuyoruz; bu hukuksuzluklara karşı sesimizi daha gür yükseltelim ve daha demokratik, yaşanabilir bir ülke için, özgür bir medya/özgür bir toplum için haykıralım.